OVER DIRK
Ik kom uit een groot nest van 9 kinderen en ben de 8ste in de rij. Ik woonde in verschillende delen van Friesland, Gelderland en Utrecht. Ook ik ontwikkelde zo mijn overlevingsstrategieën. Die hebben mij geholpen om volwassen te worden. Een aantal heb ik kunnen ombuigen naar kwaliteiten, zodat ik deze getimed in kan zetten als waardevol gereedschap in bijvoorbeeld de begeleiding van mensen. Van een aantal ineffectieve strategieën heb ik dankbaar afscheid genomen. Van wat zich nog aandient blijf ik leren.
Op mijn 20ste startte ik mijn eigen onderzoek naar helpende en hinderende patronen. Ik las de boekjes van de psychotherapeut Bruno Paul de Roeck, die ik toen zeer verademend vond. Waaronder het boekje ‘Gras onder mijn voeten’. Als ik het nu teruglees herken ik overduidelijk wat mij toen en nu nog in het begeleidingswerk raakt:
“Er bestaat geen onderscheid tussen gezond en ziek. Wij leven op het niveau van gevoelens en het denken, het piekeren. Een olifant probeert geen giraf te worden, maar een mens probeert steeds iets te worden dat hij niet is. Alleen vanuit het hier en nu kan ik zijn, kan ik ademen. Ik kan mezelf niet opdelen in vakjes als lichaam, ziel, geest of stof, deze horen allemaal bij elkaar. Diep graven hoeft nou ook weer niet; aan de oppervlakte liggen genoeg aanknopingspunten om met elkaar contact te maken.”
Toen ik klein was wilde ik dierenarts worden. Het liep anders. Ik ontwikkelde me als begeleider van andere (groepen) mensen.
Vanaf mijn 20-er jaren volgde ik verpleegkundige, pedagogische en op begeleidingswerk gerichte opleidingen en trainingen. Eén jaar volgde ik de academie voor Expressie en leerde van mijn bewegingsdocent Margot de Groot: “Alles begint in de voeten”. Ik werkte tot mijn 45-ste met mensen van alle leeftijden, in verschillende mate van geestelijke of fysieke achterstand. De meesten hadden begeleiding, hulp of zorg nodig. Ik werkte met te vroeg geboren baby’s, kinderen en jongeren met opvoedingsproblematiek in opvanghuizen en op straat, mensen met verslavingsproblematiek, met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, met de mensen in buurten en wijken, ouderen of met mensen die om welk reden dan ook dit leven verlieten. En nu mag ik werken als communicatie- en vitaliteits trainer met de professionals die als hulp- of dienstverlener met al deze doelgroepen werken. Voor aanbod van GRAS aan professionals kijk op www.grastraining.nl
De afgelopen jaren verdiepte ik mijn kennis op gebied van communicatie en vitaliteit. Ik volgde de 3-jarige professionele communicatie opleiding bij Phoenix. Ik leerde daar onder anderen te werken met modellen als Transactionele Analyse (TA), Neuro Linguïstisch Programeren (NLP) en Systemisch werken.
Daarna volgde ik de 3-jarige opleiding tot Vitaliteitstherapeut en Qi-Gong docent bij het CNGO te Tilburg. In deze opleiding wordt eeuwenoude kennis van de Chinese gezondheidsfilosofie gecombineerd met Westerse kennis. Sinds 2004 beoefen ik Tai Qi. Als aanvulling deed ik de opleiding Westerse Medische Basiskennis, een opleiding voor bioresonantie en een verdiepende training in karakterstructuren en overlevingsstijlen. Door intervisie en supervisie hou ik mezelf scherp. Tijdens de vele communicatietrainingen die ik in de afgelopen 20 jaar gaf kwam ik erachter wat ik nu bevestigd krijg in de literatuur, in dit geval volgens Porges: “Het sociale betrokkenheidssysteem geeft mensen een grote mate van flexibiliteit in communicatie en reguleert lichaamsdelen die worden gebruikt tijdens sociale interacties met de omgeving”. Hoe steviger en vitaler dit systeem, hoe beter we communiceren, hoe beter we met stress om kunnen gaan en hoe vitaler we worden. De mate van communicatie, omgaan met stress en vitaliteit in lichaam en geest komen hier samen.
Ik kreeg een goed beeld op patronen die stress en ziekte veroorzaken. Ik leerde hoe geest, brein en lichaam samenwerken en welke begeleiding helpend is wanneer onze vitaliteit in het geding komt. Ik heb me de afgelopen 20 jaar meer en meer gespecialiseerd in onderwerpen als vitaliteit, stressmanagement, gedragsveranderingen en de Chinese bewegingsleer Tai Qi en Qi Gong. Hoe ik energie en vitaliteit gebruik in mijn sessies kun je vinden op www.grasvitaal.nl en www…../dao-de-qi-gong/. Bovenal gebruikt ik mijn eigen ervaring en kennis opgedaan tijdens mijn eigen weg om vitaler te leven. Ik blijf leren.
Mijn manier van werken met mensen heeft een praktische ingang. Praten okay, maar gelijk ook ervaren, voelen en invloed uitoefenen op eigen denk- en gedragspatronen om vitaler te worden. Uitproberen van andere “bewegingen”, voeding en gedrag. Wanneer de opening er is kijk ik ook naar onderliggende overtuigingen, patronen en routines. Mijn aanpak is “niet voorzichtig maar wel zorgvuldig” (geleerd van mijn begeleider bij Phoenix, Marriët)
Ik bied je tools aan bij de meest uiteenlopende vraagstukken die je gelijk in de praktijk kunt toepassen om daarmee je situatie te veranderen of te verbeteren. Verder kan ik, wanneer jij dat wilt, samen met jou onderzoeken hoe patronen kunnen ontstaan en hoe je ze blijvend kunt beïnvloeden.
Waar ik denk dat je aanvullende informatie of hulp kunt gebruiken, die ik je niet kan geven, doe ik een voorstel voor een doorverwijzing of extra ondersteuning door een collega.
Ik werk in een groot netwerk samen met andere therapeuten en coaches.
Ik ben als beroepscoach aangesloten bij de NOBCO en lid van de European Mentoring en Coaching Council (EMCC).
Contact
- GRAS training & coaching
- Dwarsweg 4-R1
3959 AJ Overberg - 06-83679031
- info@grastraining.nl